لوگو پولاکس
EN
زمان لازم برای مطالعه
9 دقیقه

نورپردازی نمای ساختمان | مشاوره و تجهیزات مورد نیاز + نمونه‌های جدید و مدرن

7 مهر 1402
نورپردازی نمای ساختمان | مشاوره و تجهیزات مورد نیاز + نمونه‌های جدید و مدرن

نورپردازی نما یکی از پارامترهایی است که باعث نمایان شدن ظاهر ساختمان ها در فضای شهری و برجسته شدن آن می شود. بسته به نوع یا کاربری ساختمان، گزینه های مختلفی برای نورپردازی وجود دارد. به عنوان مثال، ساختمان های اداری، مسکونی، تاریخی یا اداری، هرکدام دارای قوانین نورپردازی متفاوتی هستند. کسب اطلاعات درباره قوانین نورپردازی فضای بیرونی ساختمان، کار ساده ای است. با این حال دست یافتن به این قوانین و اطلاع از آن‎ها کمی دشوار به  نظر می‎رسد. در این بخش صفر تا صد نورپردازی در فضاهای بیرونی و نمای خارجی ساختمان ها را بررسی کرده ایم. می‎توانید برای کسب اطلاعات بیش‎تر در این رابطه ما را تا پایان مقاله همراهی کنید. 

پارامترها و مولفه های مهم در نورپردازی نمای ساختمان، شامل موارد متعددی هستند. از جمله این موارد می‎توان به انتخاب چراغ نما، تنظیم رنگ نور چراغ، میزان تابش نور و موارد دیگر اشاره کرد. در واقع برای اینکه بتوانید هارمونی زیبایی در فضای بیرونی ساختمان خود ایجاد کنید، باید به تمامی این موارد توجه داشته باشید. هر یک از این مولفه ها تاثیر زیبایی شناختی ویژه ای در رنگ نمای ساختمان خواهند داشت. در ادامه، هر یک از موارد مهم در نورپردازی بیرونی نما را با یکدیگر بررسی می کنیم. 

در نهایت شما باید تصمیم بگیرید که با روشنایی خارجی ساختمان، چه چیزی را می خواهید بیان کنید. نورپردازی بیرونی ساختمان می تواند دلیلی برای ایجاد فضای کلاسیک یا رسیدن به هدفی خاص برای ارتقای موقعیت اجتماعی مجموعه باشد. با این حال دلایل نامبرده برای هر فرد متفاوت بوده و شما نیز می توانید دلیل مربوط به خود را از نورپردازی ساختمان بیان کنید. برای این کار فقط کافی است سلیقه شخصی خود را به کار بگیرید و همچنین مطالعه مقاله ما را فراموش نکنید! 

نورپردازی نما ساختمان

چه پارامترهایی در نورپردازی نمای مسکونی دخالت دارند؟ 

نورپردازی نمای ساختمان می تواند جنبه‎ی زیبایی شناختی یا کاربردی داشته باشد. اگر هدف از نورپردازی دست یابی به جنبه زیبایی شناختی است، چیدمان نور باید طبق اصول ویژه ای انجام شود. همچنین برای نورپردازی کاربردی، شرایط و ضوابط تنظیم نور با نورپردازی زیبایی شناختی متفاوت هستند. در ادامه مهم ترین پارامترهایی که در نورپردازی ساختمان و نمای بیرونی آن دخالت دارند را معرفی می کنیم. برای آشنایی با این عوامل، می توانید مقاله ما را تا پایان مورد مطالعه قرار دهید. 

  • چراغ نما: چراغ نما اصلی ترین عامل موثر در فرآیند نورپردازی و روشنایی فضای خارجی است. با توجه به مدل و الگوی چراغ نما، شما می توانید عوامل مهمی را در روشنایی تنظیم کنید. به عنوان مثال اگر چراغ شما دارای صفحه روشنایی مسطح است، باید نورپردازی آن را به سمت فضای بیرونی انجام دهید. 
  • رنگ نور چراغ: برای تنظیم روشنایی فضای خارجی، باید به رنگ نور چراغ و شدت آن ها توجه داشته باشید. نکته ای که سال های اخیر در زمینه ساختمان سازی مورد توجه بوده، اثرات اکولوژیکی و رابطه میان مصنوعات انسانی و جانوری است. به‎این منظور به عنوان یک سازنده ساختمان، علاوه بر نیازهای شخصی، باید به سلامت محیط زیست و حقوق سایر موجودات نیز توجه داشته باشید. ابزارهای نورپردازی مدرن به لطف تکنولوژی دقیق، سهم قابل توجهی در دستیابی به این هدف دارند. آن ها شدت نور را دقیقا در جایی که نیاز است، بدون پراکندگی هدایت می کنند. 
  • زاویه تابش نور: برای جلوگیری از آلودگی نوری، توصیه می کنیم جهت گیری صحیح تجهیزات نورپردازی را رعایت کنید تا نور به آسمان شب تابیده نشود. اگر زاویه تابش نور مناسب و استاندارد باشد، کمک شایانی در حفاظت از محیط زیست و جلوگیری از انتشار آلودگی نوری خواهد کرد. 

استفاده از تجهیزات نورپردازی در نمای ساختمان

بررسی انواع مدل های نورپردازی نما 

در مبحث نورپردازی مدرن نمای ساختمان، دو الگوی بسیار پرتکرار وجود دارد: نورپردازی یکنواخت و نورپردازی دورانی. هر یک از این الگوها در نورپردازی بسیاری از ساختمان های شهری مورد استفاده قرار گرفته و شما بارها آن ها را مشاهده کرده اید. اما آیا پارامتر خاصی برای استفاده از این نمونه های نورپردازی وجود دارد؟ آیا باید هر یک از این الگوها را در مکان و شرایط ساختمانی مختلف مورد استفاده قرار داد؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم بله؛ الگوی نورپردازی یکنواخت و دورانی، هر یک در محیط‎های مختلفی استفاده می شوند. 

  • نورپردازی یکنواخت: نورپردازی مدرن نمای ساختمان به صورت یکنواخت، الگوی پرتکراری است. ما این نورپردازی را در اغلب ساختمان های مسکونی، تجاری و اداری مشاهده خواهیم کرد. گونه ای از ساختمان‎ها که امروزه در آن از نورپردازی یکنواخت استفاده می شود، ساختمان های مدل رومی هستند. در نورپردازی یکنواخت، نور باید به صورت مساوی و یکسان در سراسر نمای بیرونی ساختمان توزیع شود. به عنوان مثال چنانچه زیر یکی از پنجره های ساختمان چراغ نوری تعبیه شده است، باید در زیر سایر پنجره‎ها نیز چراغ تعبیه شود. نورپردازی یکنواخت به دلیل زیباسازی فضای شهری، یکی از رایج ترین الگوهای نورپردازی شناخته می شود. 
  • نورپردازی دورانی یا ناحیه ای: در روش نورپردازی نما به صورت دورانی یا ناحیه ای، سیستم جالبی اجرا می شود. در این سیستم، تنها یک منطقه و ناحیه خاص توسط تکنسین نورپرداز برای نورپردازی انتخاب می شود. این ناحیه با چراغ مناسب و رنگ سازگار با مدل ساختمان آماده سازی می شود. در واقع می توان گفت در نورپردازی دورانی، نور به صورت یکنواخت در نمای بیرونی ساختمان توزیع نمی شود. اصولا این مدل از فرآیند توزیع نور بیش‎تر در ساختمان های ویلایی و مسکونی که قوانین خاصی برای نورپردازی ندارند مورد استفاده قرار می‌گیرد. 

نورپرداری یکنواخت نما ساختمان

آشنایی با مراحل نورپردازی نما در ساختمان 

  1. بررسی نمای ساختمان و طراحی نورپردازی: در این مرحله، برای نورپردازی نما باید ساختمان را بررسی کرده و با توجه به شکل و اندازه آن، نوع نورپردازی را انتخاب کنید. همچنین، باید به عواملی مانند محیط اطراف ساختمان و کاربری نیازهای افراد اطراف ساختمان توجه کرد. پس از انجام تمامی این مراحل، باید طرح نورپردازی را برای نمای ساختمان مدل سازی کنید. در این مرحله، باید به عواملی مانند نوع چراغ‌ها، قدرت نور، رنگ نور، جهت نورپردازی و توزیع نور توجه کرد. لازم به ذکر است برای طراحی نورپردازی باید علم و تخصص لازم در زمینه معماری داشته باشید. 
  2. نصب چراغ‌ها و تنظیم شدت نور: پس از طراحی نورپردازی نمای ساختمان، باید چراغ‌های نورپردازی را نصب کنید. در این مرحله، باید به عواملی مانند نوع چراغ‌ها، محل نصب چراغ‌ها و نحوه نصب آن‌ها توجه کنید. پس از نصب چراغ ها، حالا نوبت به تنظیم و راه‎اندازی آن ها رسیده است. در این بخش باید به عواملی مانند قدرت نور، رنگ نور، جهت نورپردازی و توزیع نور توجه کرد. فرآیند نصب چراغ ها به صورت کاملا علمی انجام شده و باید در راستای رفع نیازهای فردی و اجتماعی انجام شود. به عنوان نمونه، شما هنگام نورپردازی علاوه بر رفع نیازهای شخصی، می بایست شرایط رفاهی همسایگان خود را نیز در نظر داشته باشید. 
  3. آزمایش نورپردازی و فرآیند نگهداری: پس از تنظیم نورپردازی و نصب چراغ‎ها، باید آزمایش‎های ویژه ای را جهت تایید سلامت آن ها انجام دهید. در این مرحله، باید به عواملی مانند کیفیت نور، قدرت نور، رنگ و توزیع نور توجه کرد. در نهایت برای ماندگاری بیش‎تر، باید به نگهداری و بازبینی دوره ای چراغ ها بپردازید. با رعایت تمامی این مراحل و توجه به جزئیات، می‌توانید نورپردازی فضای بیرونی ساختمان خود را به بهترین شکل ممکن انجام دهید. 

 روشنایی فضای خارجی

برای نورپردازی بهینه ساختمان، چه کنیم؟

به لطف پیشرفت تکنولوژی و تجهیزات فناوری، ایده های نورپردازی نمای ساختمان از تنوع بالایی برخوردار هستند. به گونه ای که امروزه بسیاری از این ایده ها وارد بخش اجرایی شده اند. در این بخش نکات و ایده هایی که برای نورپردازی بهتر و بهینه تر ساختمان به آن ها نیاز دارید را بیان کرده ایم. 

  • استفاده از لامپ‌های با کیفیت:

تجهیزات نورپردازی، یکی از عوامل موثر برای بهینه سازی نورپردازی فضاهای بیرونی هستند. برای داشتن نورپردازی بهتر، باید از لامپ‌های با کیفیت استفاده کنید. لامپ‌های مرغوب، نور و روشنایی قابل توجهی ایجاد می‌کنند که به نمای ساختمان شما زیبایی و شکوه می‌بخشند. البته علاوه بر کیفیت نور، باید به میزان مصرف انرژی توسط لامپ ها و تجهیزات روشنایی نیز توجه داشته باشید. 

  • توزیع بهینه نور:

برای روشنایی فضای خارجی، باید به توزیع بهینه نور توجه کنید. در این مرحله، می‎بایست لامپ‌ها و دستگاه‌های روشنایی را به گونه‌ای تنظیم کنید که نور روی نمای ساختمان به بهترین شکل منعکس شود. همچنین، می‌توانید از تکنیک‌های مختلفی مانند نورپردازی از بالای ساختمان، نورپردازی از پایین و نورپردازی از کنار ساختمان استفاده کنید.

  • استفاده از کنترلرهای نورپردازی:

یکی از بهینه ترین ایده های نورپردازی نمای ساختمان، استفاده از کنترلرهای نورپردازی است. در این رابطه برای داشتن نورپردازی بهتر، می‌توانید از کنترلرهای نورپردازی استفاده کنید. این کنترلرها، به شما کمک می کنند تا نورپردازی را به بهترین شکل ممکن تنظیم و در نهایت بازتاب کنید. 

بهینه سازی نورپردازی ساختمان

مشاوره نورپردازی نمای ساختمان

برای انجام فرایند نورپردازی نما به بهترین وجه، می‌توانید به شرکت‌های معتبر نورپردازی مراجعه کنید. این شرکت‌ها می‌توانند به شما در طراحی و اجرای نورپردازی کمک کنند. همچنین، می‌توانید با مهندسان الکترونیک یا معماران مشورت کنید. برای یافتن شرکت‌های نورپردازی معتبر، توصیه می کنیم از اینترنت و تجربیات افراد استفاده کنید. همچنین، می‌توانید از نمایشگاه‌های مختلف در زمینه نورپردازی بازدید کنید و نیازهای خود را برای تکنسین های فعال شرح دهید. 

امتیاز دهید
4.7 / 7